Dakle po slikama i fazama razvoja jasno se vidi. Kupite neuglednu ribu i pitate se za što ste dali novce, a za dvije godine kada izraste u jumbo primjerak shvatite da ste od ružnog pačeta zapravo dobili prekrasnog labuda.
Zahvaljujući susretljivosti Diskus Stendkera uspio sam dobiti dopuštenje za ove slike. Odlučio sam postaviti razvoj plave, crvene i braon ribe, da se vidi kako što više rastu, dobijaju jaču boju i naprosto zablistaju.
Diskus Stendker je najpoznatiji svjetski uzgajivač diskusa, te je jako lijepo popratio faze razvoja na čemu zaslužuje svaku pohvalu.
Razvojne faze – Kobalt
autor fotografija: Diskuszucht Stendker GmbH & Co KG
Razvojne faze – Alenquer
autor fotografija: Diskuszucht Stendker GmbH & Co KG
Razvojne faze – Pidgeon Blood Red
autor fotografija: Diskuszucht Stendker GmbH & Co KG
Prehrana diskusa
U literaturi se navodi da je bio rađen eksperiment na grupi mladih diskusa, svi su bili iste veličine i iz istog mrijesta. Sve grupe su stavljene u akvarije od 40 litara.
- kontrolna grupa hranjena je smrznutim odraslim artemijama
- kontrolna grupa hranjena je kvalitetnom hranom u listićima
- kontrolna grupa hranjena je živim tubifex crvima
- kontrolna grupa hranjena je mixom od goveđeg srca
Temperature u svim akvarijima su bile iste i umjesto filtriranja je bilo mijenjano svaki dan po 12 litara vode u svakom akvariju. Ribe su bile hranjene 3 puta dnevno prevelikom količinom hrane, kako bi svaka riba pojela svoj obrok. Pola sata nakon hranjenja sav višak hrane je isisan s dna s 4 litre vode.
Nakon 14 dana ribe su bile vidno različitih veličina:
- ribe iz 1 i 3 kontrolne grupe hranjene smrznutom artemijom i tubifex crvima bile su približno iste
- ribe iz 2 grupe bile su za ¼ manje od riba iz grupe 1 i 3
- ribe iz 4 kontrolne grupe su bile veće od riba iz grupe 1 i 3
Dakle dolazimo do sljedećeg zaključka, da su ribe najbolje napredovale na goveđem mixu, da ribe iz grupa 1 i 3 donose veliki rizik od zaraze, a ribe iz druge grupe bi zakržljale prije spolne zrelosti.
Recepti
Po internetu se može naći veliki broj recepata i svi su dobri na svoj način.
Ovo je recept kojeg ja koristim:
- 1kg očišćenog goveđeg srca (očistiti od žilica i masnoća te samljeti)
- 250g špinata (može zaleđeni špinat)
- 200g purećeg srca (očistiti od masnoća i žilica i samljeti)
- 100g oslića (najjednostavniji je filet) također samljeti
- mala čajna žličica crvene mljevene paprike (slatke obavezno, ni slučajno ljute)
- dodati hrane u ljuskama dok smjesa ne postane kao tijesto
- nakapati kapi multivitamina jbl atvitol, sera fishtamin ili sl. 20-30 kapi
- dobro izmješati i staviti u vrećice za zamrzavanje, složiti u valjke ili table i staviti u zamrzivač